Pogosta vprašanja

  • Zakaj jemati cvetni prah?

Cvetni prah ima izjemno hranilno in energijsko vrednost, zato je znan kot eno od super živil, težko je najti hranilo, ki je tako popolno. Vsebuje praktično vse hranilne snovi, potrebne za uravnoteženo človeško prehrano. Do danes ni še nobenemu laboratoriju uspelo narediti tako popolno prehransko dopolnilo, kot je cvetni prah.

Ker ljudje danes jemo predelano hrano, biološko osiromašeno hrano, brez pravih hranil, mineralov in vitaminov, smo ob polnih krožnikih dejansko podhranjeni, zakisani in imamo oslabljeni imunski sistem. To dejansko lahko bistveno popravimo z uživanjem cvetnega prahu.

Verjetno niste vedeli:

  •  Da 30 g cvetnega prahu, vsebuje  toliko aminokislin kot 7 jajc ali 500g mesa
  • Da od 22 naravnih aminokislin, vsebuje cvetni prah vse aminokisline; od tega 8 za človeka nujno potrebnih esencialnih aminokislin
  • Izjemno dobro vpliva na sposobnost koncentracije kar je v veliko pomoč pri večjih umskih naporih (npr. študij)
  • Da 30 g cvetnega prahu popolnoma zadošča za pokrivanje dnevne potrebe po esencialnih beljakovinah pri odraslem človeku
  • Da vsebuje nukleinske kisline ki so učinkovito sredstvo za pomlajevanje kože
  • Da vsebuje rutin,  ki krepi stene drobnih krvnih žilic, kapilar (preprečuje rdeče oči, krvavitev dlesni, možgansko kap, infarkt –izlitje krvi v ožilju srca, preprečuje krčne žile, hemeroide, izjemno močan antioksidant, omogoča boljšo absorbcijo C vitamina, .
  • Da so v cvetnem prahu tudi inhibini, ki zavirajo razvoj nekaterih vrst bakterij
  • Vsebuje večino skupin vitamina B kar učinkovito pomaga pri premagovanju stresa
  • Da vsebuje tudi aminokislino cistin, ki vsebuje žveplo in tako učinkuje proti izpadanju las
  • Da je cvetni prah bogat vir antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale v telesu, le-ti so glavni krivci za bolezni srca in ožilja, rakavih obolenj
  • Da za 1 g cvetnega prahu čebela potrebuje 50 izletov
  • Da do sedaj še v nobenem laboratoriju niso uspeli narediti niti približno tako kvalitetnega prehranskega dopolnila kot je cvetni prah

 

Kaj vse cvetni prah vsebuje, se razlikuje od različnih območij kjer je cvetni prah nabran. V povprečju pa so elementi brez katerih ni zdravega  življenja,  v cvetnem prahu take:

 

Glavne komponente MIN – MAX vrednost v g/100g cvetnega prahu
Beljakovine 10-40
Maščobe 1-13
Ogljikovi hidrati 13-55
Vlakna, Pektin 0,3-20
Pepel 2- 6
Nedoločeno 2-5
Minerali, mg/kg  
Kalij 4000 – 20000
Magnezij 200-3000
Kalcij 200-3000
Fosfor 800-6000
Železo 11-170
Cink 30-250
Baker 2-16
Mangan 20-110
Vitamini mg/kg  
b-Karoten 10-200
B1; Tiamin 6-13
B2; Riboflavin 6-20
B3; Niacin 40-110
B5; Pantotenska kislina 5-20
B6; Pyridoxin 2-7
C; Askorbinska kislina 70-560
H; Biotin 0.5-0.7
Folna kislina 3-10
E: Tokoferol 40-320

Vir: http://www.bee-hexagon.net/en/pollen.htm , Pollen book 2, str. 8, Feb 2104

 

 

Pripisani zdravilni učinki, ki so posledica snovi, katere cvetni prah vsebuje:

 

–          Izboljšuje spomin in koncentracijo

–          preprečuje zakisanost telesa

–          Antioksidativni učinek – povečuje odpornost

–          Omogoča hitro regeneracijo mišic po športni aktivnosti (visoka vsebnost beljakovin – aminokislin)

–          Ureja delovanje črevesja, pomaga pri driskah

–          Slabokrvnost in utrujenost

–          Pomaga proti stresu, živčnosti in razdražljivosti

–          Izboljšuje prekrvavitev možganov

–          Pospešuje rast in izboljšuje vid

–          Učinkuje proti izpadanju las (ker je v pelodu aminokislina cistin, ki vsebuje žveplo)

–          Pomaga pri obolenjih prostate

–          Pomaga pri akutnem vnetju obsečnice

–          Blaži abstinenčne težave pri odvisnikih od alkohola

–          Učinkovito sredstvo za pomlajevanje kože zaradi vsebnosti nukleinskih kislin

–          Pomaga pri diabetesu ker povzroča neznatno povečanje inzulina

–          Zmanjšuje nivo holesterola v krvi

–          Anemija (vsebuje veliko železa)

–          Golšavost (zaradi vsebnosti joda)

–          Izboljšanje apetita

–          Izboljšuje spolno aktivnost, moč in vzdržljivost

–          Izboljšuje žensko plodnost

–          Pomaga pri hemeroidih

 

Cvetni prah ni nadomestilo za uravnoteženo in zdravo prehrano človeka, je pa odlični, če ne morda celo najboljši dodatek k prehrani.

 

  • Kako jemati cvetni prah?

 

Odraslim priporočamo uživanje 3 čajnih žličk, 1x do 2x na dan ali ena (15g) do dve (30g) veliki jedilni žlici zamrznjenega cvetnega prahu raztopljenega v vodi, mleku ali jogurtu, kjer pustimo cvetni prah stati 10 min da se raztopi, premešamo in popijemo. Otroci starejši od enega leta pa eno čajno žličko, starejši otroci pa lahko tudi dve čajni žlički.

Cvetni prah lahko uživate tudi tako da ga iz zamrzovalnika shranite v hladilnik in ga potem ko je odmrznjen dobro zgrizete, nekaj časa držite v ustih in nato poplaknete s tekočino. Ob večjih naporih (šport, študij, stres) ga lahko uživate tudi 2 x dnevno, po 3-4 čajne žličke ali eno jedilno žlico, zjutraj in zvečer.

Telo ga najlažje izkoristi, če ga zaužijemo zjutraj ali vsaj dve do tri ure pred spanjem, saj povečuje koncentracijo zato se lahko zgodi da boste budni, namesto da bi spali.  Cvetnega prahu  ne zaužiti na poln želodec, bolje eno uro pred obrokom ali dve uri po obroku. Dodajamo ga lahko tudi v sadne sokove, jogurte, smoothije, itd.

V primeru alergij na cvetni prah:

  • MNOGI LJUDJE SO ALERGIČNI NA CVETNI PRAH, AMPAK JE RAZLIKA ALI CVETNI PRAH VDIHAVATE ALI    ZAUŽIJETE


• TISTI, KI NISTE PREPRIČANI, ČE VAM CVETNI PRAH PRI ZAUŽITJU IZZOVE ALERGIJSKO REAKCIJO GA TESTNO VZEMITE V MAJHNI KOLIČINI – NPR. NA NOŽEVO KONICO (NEKAJ ZRNC, NPR. 3 ZRNCA)

• OB POJAVU ALERGIJSKIH ZNAKOV TAKOJ PRENEHAJTE Z UŽIVANJEM PRIPRAVKA IN SE POSVETUJTE Z ZDRAVNIKOM ALI HOMEOPTAOM

Alergiki: Uživati ga začnemo v majhnih količinah, da izključimo morebitno preobčutljivost, saj je razlika ali cvetni prah vdihavaš ali popiješ. Prvi dan popijemo le 3 zrnca, nato vsak dan število zrnc povečujemo. Če ni nobenih opaznih alergijskih reakcij, lahko nadaljujemo z normalnimi dnevnimi vnosi.

Seveda s cvetnim prahom si lahko pomagate omiliti alergije na cvetni prah. Terapija je najbolj priporočljiva spomladi ali ob menjavi letnih časov. Začnemo z nekaj zrnci, potem čez nekaj dni povečamo na eno kavno žličko na tešče, organizem navajamo en teden, nato povečamo odmerek na 15g (ena jedilna žlica). Čez dva tedna lahko preidemo na dva dnevna odmerka po 15g. Če hočemo doseči želene učinke nadaljujemo tako vsaj en mesec. Homeopati uspešno zdravijo alergije na cvetni prah tudi s pripravki s cvetnim prahom v etanolni raztopini.

V primeru alergij in uživanja cvetnega prahu, ter morebitnih terapij se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali homeopatom.

 

  • Kaj cvetni prah vsebuje?

 

Cvetni prah ima izjemno hranilno in energijsko vrednost, zato je znan kot eno od super živil, težko je najti hranilo, ki je tako popolno. Vsebuje praktično vse hranilne snovi, potrebne za uravnoteženo človeško prehrano.

 

  • Vsebuje najmanj 15 vitaminov in provitaminov (B1, B3, B5 – pantotenska kislina, B6, B12, B9 – folna kislina, vitamin C, vitamin D, vitamin E, vitamin H (biotin), vitamin K, holin, inositol, rutin, nikotinamid, provitamini (karotenoidi) ter več beta karotenov
  • Izjemen vir proteinov: aminokisline do 35% – vsebuje 22 aminokislin, tudi vseh  8 esencialnihaminokislin ki jih človeško telo ne more samo proizvesti
  • Vsebuje številne minerale – minimalno 28: (kalcij, fosfor, železo, baker, kalij, magnezij, mangan, silicij, žveplo, natrij, titan, cink, jod, kloridi, bor, molibden)
  • Vsebuje več kot 14 maščobnih kislin (lecitin, linolne, linolenske, arahidonske, itd – nenasičene maščobne kisline, npr. linolne kisline telo ne more tvoriti samo zato jo nujno potrebuje skozi vnos hrane)
  • 11 encimov in koencimov
  • Flavonoidi (npr bioflavonoid rutin, vitamin P preprečuje izlitje krvi iz žil  – izlitje krvi v očesu, žil srca – infarkt, krvavitvah dlesni, itd)
  • Ogljikovi hidrati

 

Kaj vse cvetni prah vsebuje, se razlikuje od različnih območij kjer je cvetni prah nabran. V povprečju pa so elementi brez katerih ni življenja v cvetnem prahu tak:

 

Glavne komponente MIN – MAX vrednost v g/100g cvetnega prahu
Beljakovine 10-40
Maščobe 1-13
Ogljikovi hidrati 13-55
Vlakna, Pektin 0,3-20
Pepel 2- 6
Nedoločeno 2-5
Minerali, mg/kg  
Kalij 4000 – 20000
Magnezij 200-3000
Kalcij 200-3000
Fosfor 800-6000
Železo 11-170
Cink 30-250
Baker 2-16
Mangan 20-110
Vitamini mg/kg  
b-Karoten 10-200
B1; Tiamin 6-13
B2; Riboflavin 6-20
B3; Niacin 40-110
B5; Pantotenska kislina 5-20
B6; Pyridoxin 2-7
C; Askorbinska kislina 70-560
H; Biotin 0.5-0.7
Folna kislina 3-10
E: Tokoferol 40-320

Vir: http://www.bee-hexagon.net/en/pollen.htm , Pollen book 2, str. 8, Feb 2104

 

 

  • Zakaj se odločiti za naš cvetni prah?

 

Cvetni prah pridelujemo na območju, kjer ni intenzivnega kmetijstva, in ni monokultur (koruze, krompirja, itd). Na območju je izjemna biotska pestrost rastlin, zato je cvetni prah tudi različnih barv, kar pomeni da je iz različnih rastlin in pester. Bolj ko je cvetni prah pisan, bolje je, saj je iz različnih rastlin.

 

Cvetni prah skrbno vsak dan pobiramo, tudi večkrat dnevno, ter ga skrbno očistimo. Cvetni prah je tako od trenutka ko je pobran pri čebelah,  v zamrzovalniku skrbno shranjen v roku 1 ure.  

 

  • Kako se cvetni prah pridobiva?

 

Cvetni prah se pridobiva na dva načina. Prvi je smukanje, kjer pred vhode panjev namestimo smukalnike, ki čebelam poberejo nekje do 10% cvetnega prahu. Temu cvetnemu prahu pravimo osmukanec.

 

Drugi način pridobivanja pa je izkopanec, kjer cvetni prah s posebno žličko izkopljemo iz čebeljega satja in ga spravimo v kozarček. Večina čebelarjev pridobiva osmukanec, saj pri pridobivanju izkopanca precej poškodujemo satje.  Samo delo je zamudno in posledično je izkopanec cenovno bistveno dražji.

 

  • Ali lahko uživam cvetni prah če imam alergijo na cvetni prah?

 

Cvetni prah je pogost alergen za določene ljudi, zato vsekakor svetujemo previdnost in pozornost. Načeloma pa je drugače ali cvetni prah pijete ali vdihavate. Če ste alergični svetujemo, da najprej poskusite zaužiti 2-3 zrnca cvetnega prahu (lahko jih zajamete s konico noža) in opazujete reakcijo. Če reakcije ni ali pa je blaga, lahko naslednji dan zaužijete nekaj več zrnc. Vsekakor pa svetujemo da en teden uživate 3-4 zrnca cvetnega prahu in potem postopomo povečate količino.

 

Svetujemo preventivni pogovor pri vašem osebnem zdravniku ali homeopatu v primeru alergij.

 

  • Zakaj so zrnca cvetnega prahu različne barve?

 

Zrnca cvetnega prahu so različne barve, ker so iz različnih rastlin – čebele nabirajo cvetni prah na različnih cvetovih. Včasih prevladuje določena barva cvetnega prahu, v kolikor so čebele nabirale cvetni prah samo na eni rastlinski vrsti.  Vsekakor pa je najbolje da je cvetni prah čim bolj pisan, saj to pomeni da je bil nabran na različnih rastlinah oz. izjemno rastlinsko raznovrstnost področja, kjer je bil nabran.

 

  • Kako shranjevati cvetni prah?

 

V kolikor je cvetni prah zamrznjen, ga med transportom shranimo v hladilno torbo, skupaj z zmrznjenimi ‘pingvinčki’, ter ga potem doma shranimo v zamrzovalnik. Cvetni prah je lahko v zamrzovalniku shranjen do 3 let, če je temperatura stabilna.

 

V kolikor cvetni prah odmrznete, ga spravite v hladilnik, kjer je dobro da ga v roku 30 dni porabite.

 

V kolikor kupite posušen cvetni prah, je rok trajanja 1 leto v hladnem in temnem prostoru – svetujemo pa da ga hranite v hladilniku.

 

  • Je boljši zamrznjen cvetni prah ali sušen cvetni prah?

 

Mi prisegamo na zamrznjen cvetni prah, saj ohrani večino hranilnih in zdravilnih snovi, ter je mnogo lažje prebavljiv za človeka, hkrati pa ima tudi, če je primerno zamrznjen, daljši rok trajanja. Človek lahko zamrznjen cvetni prah prebavi nekje do 90% (če ga zaužijete skupaj s tekočino), medtem ko sušen cvetni prah je veliko težje prebavljiv, maksimalno nekje do 30%.

 

Poleg tega pri sušenju (cvetni prah se suši na temperaturi max 38 C nekje 24 ur, lahko tudi več), cvetni prah izgubi mnogo vitaminov in encimov, kar ga dela tako bogatega in posledično se biološko ravnovesje v cvetnem prahu tako delno poruši. Čar tega hranila je, da ima idealno razmerje mineralov, vitaminov, aminokislin, encimov in nenasičenih maščob da ga telo lahko izjemno dobro absorbira, ko s segrevanjem to energetsko ravnotežje porušiš, to hranilo tudi osiromašiš.

 

Vsekakor pa je bolje jesti posušen cvetni prah kot ničesar, tudi sušen cvetni prah vsebuje blagodejne snovi, le v manjših količinah. Za prodajo in trženje je vsekakor bolj ‘praktičen’ sušen cvetni prah. Mi vseeno kupcem svetujemo zamrznjen cvetni prah in ga sušimo samo ob zahtevi kupca.

 

  • Ali cvetni prah lahko uživajo tudi otroci?

 

Otroci do enega leta vsekakor ne smejo uživati cvetnega prahu, niti medu. Po dopolnjeni starosti eno leto, je potrebno preveriti morebitno alergijo na cvetni prah. V kolikor veste da je otrok alergičen, je nujen posvet z zdravnikom ali homeopatom, kajti otroci so občutljivi in ranljivi zato je potrebna previdnost.

 

V kolikor otrok potrjeno nima alergije na cvetni prah, se mu dozira maksimalno 3 zrnca zmešana z jogurtom, mlekom ali vodo, da se ugotovi morebitna občutljivost in stopnje le-te, če obstaja. V kolikor se izkaže da ni občutljiv, nadaljujete s 3-5 zrnci en teden, potem počasi povečujete količino. Nekje po 2 tednih lahko otrok star med 1 letom in 5 let zaužije 1 čajno žličko cvetnega prahu. Otrok star med 5 in 10 let, nekje 2 čajni žlički, otrok starejši od 10 let pa načeloma lahko zaužije 3 čajne žličke cvetnega prahu.

 

Preobčutljivost na cvetni prah se pokaže s srbenjem v ustih, skelenjem, v resnih primerih in hudi preobčutljivosti, tudi s težjim dihanjem, do česar pa ne bi smelo priti, v kolikor upoštevate zgornja navodila.

 

V homeopatiji zdravijo alergije na cvetni prah s cvetnim prahom (razredčena raztopina cvetnega prahu z etanolom). V kolikor vas taka terapija zanima se posvetujte s homeopatom.

 

Učinkovito zdravljenje na alergije s cvetnim prahom dosega tudi zdravljenje z bio resonanco, ki je alternativni pristop, a pri mnogih dokazano učinkovit.

 

  • Kakšne so cene cvetnega prahu?

 

Naše cene so:

 

Mali kozarček – steklena embalaža, 130 g je 6,50 €

Srednji kozarček- steklena embalaža, 250 g je 9,50 €

Veliki kozarec – steklena embalaža, 450 g je 15,00 €

 

Priporočene cene cvetnega prahu s strani Čebelarske zveze Slovenije so:

 

  • 5 € na 100g za sušen, sveži ali zamrznjen cvetni prah osmukanec (večina pridobljenega cvetnega prahu).

 

  • 30 € na 100 g za izkopanec (težje ga je dobiti, saj s pridobivanjem izkopanca čebelar poškoduje satje, sicer ga čebele hitro popravijo, hkrati pa je pridobivanje izkopanca zelo zamudno opravilo – ima pa izkopanec še dodatne blagodejne snovi ki jih dodajo čebele)

 

Cene so različne pri različnih čebelarjih in v različnih trgovinah. Vsekakor bi vam svetovali, da kupujete zamrznjen cvetni prah, ter iz preverjenih čebelarstev, saj je higiena in skrbno shranjevanje  ter  pobiranje cvetnega prahu na dnevni ravni (tudi večkrat na dan) izjemnega pomena za ohranjenje kvalitete tega super živila. Cvetni prah ki ni skrbno očiščen, hranjen, in vsak dan pobran iz smukalnikov, lahko vsebuje zdravju škodljive snovi.

 

  • Ali je določen cvetni prah boljši od drugega, je morda cvetni prah iz določene rastline boljši?

 

Glede na raziskave se cvetni prah od rastline do rastline razlikuje, sama kvaliteta, ter hranilne snovi. Bolj je cvetni prah pisan, boljši je, ker izvira iz raznovrstnih rastlin – vsaka pa ima določene snovi ki prispevajo k čarobni mešanici samega cvetnega prahu.

 

Nekako pa so v grobem rastline zajete v 3 kategorije po hranilni vrednosti:

 

  1. Kategorija je cvetni prah:  kostanja, hruške, bele vrbe, bela detelja, jagode, maka, žafrana, žitaric
  2. Kategorija: javor, bukev, regrat, sončnica, brest, koruza
  3. Kategorija: jelka, breza, gaber, bor, smreka

 

 

  • Zakaj je cvetni prah tako primeren za vegetarijansko prehrano?

 

Pri vegetarijanski prehrani je potrebno paziti, da vnesemo v telo dovolj beljakovin in da jemo uravnovešeno hrano tudi na strani beljakovin, ne samo ogljikovih hidratov. V telesu se poruši ravnovesje, če ne vnašamo v telo dovolj beljakovin.

 

Poleg odličnih virov beljakovin vegetarijanskega izvora kot so oreščki, soja (bio), stročnice, dhal, leča, čičerika, mlečni izdelki (ni za vegane)- sirotka, skuta, chia semena, itd., je tu tudi lokalno pridelan cvetni prah s svojo unikatno sestavo in izjemno bogato vsebnostjo beljakovin oz. aminokislin, ter vseh ostalih vitaminov in mineralov ki jih telo potrebuje.  Ne smemo pozabiti da je cvetni prah tudi odličen antioksidant. Poleg tega vegetarijanci nujno potrebujejo tudi vitamin B12.

 

  • Kako lahko naročim cvetni prah?

 

Pošlejete nam mail na info@cvetni-prah.si ali izpolnete obrazec za kontakt. Plačilo je po povzetju.

 

Cvetni prah lahko prevzamete na sedežu čebelarstva na Vrhniki, ali pa vam ga dostavimo po dogovoru. Dostavljamo tudi v okolico Ljubljane, po dogovoru.

 

  • Nosečnost, dojenje in uživanje cvetnega prahu?

 

Cvetni prah ima vrsto izjemnih učinkovin, ki blagodejno vplivajo na telo. Vsekakor pa med nosečnostjo in dojenjem svetujemo previdnost, namreč cvetni prah je lahko alergen.

 

Morda mamica nima nobenih stranskih učinkov in je cvetni prah uživala pred nosečnostjo, a nikoli ne veste ali ima morda otrok alergijo na cvetni prah. Iz tega razloga svetujemo da se pred uživanjem cvetnega prahu med nosečnostjo in med dojenjem  posvetujete  s svojim zdravnikom in pediatrom! Morda bi bilo v tem obdobju bolj primerno uživati mešanico medu, cvetnega prahu in propolisa, saj ne vsebuje tako velike koncentracije cvetnega prahu kot čisti cvetni prah.

 

 

Viri:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Cvetni_prah_%28%C4%8Debelarstvo%29

http://www.czs.si/cebele_pridelki_cvetniprah.php

http://www.czs.si/Files/promocija8.pdf

Dr. Kapš P.2013. Zdravljenje s čebeljimi pridelki, Apiterapija, Grafika Tomi, 76-87 str.

 Tomšič K.M., Potokar J., Šivic F., Tome T., Kandolf A., Grošelj F. 2008. Cvetni prah, ČZS, 33-46 str.

 http://www.bee-hexagon.net/en/pollen.htm