KAKO UŽIVATI CVETNI PRAH?

Odraslim priporočamo uživanje 2- 3 čajnih žličk, 1x do 2x na dan. Lahko zaužijete tudi eno veliko žlico (15g) do dve veliki jedilni žlici (30g) zamrznjenega cvetnega prahu raztopljenega v vodi, mleku ali jogurtu, kjer pustimo cvetni prah stati 10 min da se raztopi, premešamo in popijemo. Otroci starejši od enega leta, pa eno čajno žličko, starejši otroci pa lahko, tudi dve čajni žlički.

Cvetni prah lahko uživate tudi tako, da ga iz zamrzovalnika shranite v hladilnik, in ga potem ko je odmrznjen dobro zgrizete, nekaj časa držite v ustih in nato poplaknete s tekočino. Ob večjih naporih (šport, študij, stres) ga lahko uživate tudi 2 x dnevno, po 3-4 čajne žličke ali eno jedilno žlico, zjutraj in zvečer. Večina ljudi cvetni prah lažje zaužije skupaj s tekočino – tako vam svetujemo tudi mi!

Cvetni prah čebele nabirajo na cvetovih
Cvetni prah čebele nabirajo na cvetovih

Telo ga najlažje izkoristi, če ga zaužijemo zjutraj ali vsaj dve do tri ure pred spanjem, saj povečuje koncentracijo zato se lahko zgodi da boste budni, namesto da bi spali.  Cvetnega prahu  ne zaužiti na poln želodec, bolje eno uro pred obrokom ali dve uri po obroku. Dodajamo ga lahko tudi v sadne sokove, jogurte, smoothije, itd.

V primeru alergije na cvetni prah:

  • alergije na cvetni prah so pogoste. Razlika je ali cvetni prah vdihavate ali zaužijete
  • v kolikor niste prepričani, če vam cvetni prah povzroča alergijsko reakcijo, ga poskusite v majhni količini, npr 3 zrnca, ki jih lahko vzamete s konico noža
  •  v primeru alergijske reakcije, takoj prenehajte z užiavnjem, ter se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali homeopatom

Alergiki: Uživati ga začnemo v majhnih količinah, da izključimo morebitno preobčutljivost, saj je razlika ali cvetni prah vdihavaš ali popiješ. Prvi dan popijemo le 3 zrnca, nato vsak dan število zrnc povečujemo. Če ni nobenih opaznih alergijskih reakcij, lahko nadaljujemo z normalnimi dnevnimi vnosi.

Seveda s cvetnim prahom si lahko pomagate omiliti alergije na cvetni prah. Terapija je najbolj priporočljiva spomladi ali ob menjavi letnih časov. Začnemo z nekaj zrnci, potem čez nekaj dni povečamo na eno kavno žličko na tešče, organizem navajamo en teden, nato povečamo odmerek na 15g (ena jedilna žlica). Čez dva tedna lahko preidemo na dva dnevna odmerka po 15g. Če hočemo doseči želene učinke nadaljujemo tako vsaj en mesec. Homeopati uspešno zdravijo alergije na cvetni prah tudi s pripravki s cvetnim prahom v etanolni raztopini.

V primeru alergij in uživanja cvetnega prahu, ter morebitnih terapij se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali homeopatom.