ŠPORTNIKI IN CVETNI PRAH

Športniki, tako rekreativni kot profesionalni, potrebujejo zaradi pogostih psiho fizičnih naporov tudi natančno izdelan prehranjevalni režim. Vrhnunskih rezultatov, brez prave hrane, ne more biti.

Nutricionistična vrednost hranil, ki jo telo športnika potrebuje za aktivnost, regeneracijo, ter vzdrževanje stabilnosti imunskega sistema, mora biti natančno odmerjena.

Nepravilen vnos vitaminov, mineralov, ogljikovih hidratov, proteinov in eletrolitov pri psihičnih in fizičnih naporih zmanjšuje koncentracijo, telesno zmogljivost in povečuje možnost poškodb. Tako profesionalni kot tudi rekreativni športniki potrebujejo uravnotežena prehranska dopolnila.

Prehrana vrhunskega športnika je ključ do uspeha in zdravja
Prehrana vrhunskega športnika je ključ do uspeha in zdravja

Uživanje cvetnega prahu, na podlagi številnih, spodaj navedenih študij, pozitivno vpliva na fizično zmogljivost telesa med samo športno aktivnostjo, kot tudi na regeneracijo telesa po aktivnosti. Zaradi pogostega fizičnega stresa je pri športnikih obremenjen tudi imunski sistem. Raziskave so pokazale, da uživanje cvetnega prahu, zmanjša odsotnost športnikov na treningih.  Ruska študija navaja, da se je reakcija imunskega sistema športnikov, merjena z reakcijo Tlymfocitov po 8 tednih uživanja cvetnega prahu normalizirala. Prav tako so ugotovili da so imeli športniki zvišano raven hemoglobina in proteinov.

 Na podlagi raziskav, ki jih je pregledala tudi Asavova v Rusiji, so prišli do sledečih rezultatov:

  1. Ivashkiavicene, je leta 1977 naredil test na Litvanski reprezentanci atletov. Atleti so dvakrat na dan uživali po 10g (2 čajni žlički) cvetnega prahu. Rezultati so pokazali, da je zmogljivost atletov narasla, narasla pa jim je tudi vrednost hemoglobina v krvi. Podobne rezultate so dobili s testi na profesionalnih košarkarjih in rokometaših.
  1. Vassilecksy in Maltsev, sta leta 1988 naredila test na vojakih med intenzivnimi pripravami. Pred kosilom so vojakom dodali 50g cvetnega prahu. Med regeneracijsko fazo med napornimi marši, so vojaki prejeli 70g cvetnega prahu. Merili so številne parametre: telesno težo, pulz, spirometrične vrednosti, ter fizično zmogljivost in naredili psihološke teste. Kontrolna skupina cvetnega prahu ni uživala. Rezultati so pokazali da je cvetni prah uspešen pri regeneraciji telesa in da izboljša psiho fizično počutje.

Uspešne rezultate so dosegali tudi z uživanjem mešanice medu in cvetnega prahu, v razmerju 50g medu z 20 do 40g cvetnega prahu. Drugače pa so teste delali z različnimi dozami cvetnega prahu, med 20 g in 50g na dan.

Zanimiv test je izvedla Nechaeva. Ruske športnice so uživale  dve čajni žlički (10g) cvetnega prahu, dvakrat na dan in sicer 15 dni. Testirali so performanco športnic. Merili so sledeče parametre: telesno težo, Stangov dihalni test, vizualno motorične reakcije, vesa na drogu, 30m šprint, meritev srčnega utripa po aktivnosti, 5 min step test z višino koraka 30cm, itd. Ugotovili so, da se je izjemno povečala reakcija telesa na hipoksijo (zmanjšan delni tlak kisika v zraku), po Stangovem dihalnem testu za 19%. Izboljšale pa so se tudi vizualno motorične sposobnosti.

Cvetni prah nudi športniku odličen vir hranil
Cvetni prah nudi športniku odličen vir hranil

Cvetni prah je odlično prehransko dopolnilo rekreativnega športnika ali vrhunskega profesionalca.  Npr. teniški igralec Novak Djokovič vsak dan uživa manukin med, ki vsebuje tudi mnogo cvetnega prahu. Med  ne povzroči skoka sladkorja v krvi, kot to mnogi mislijo. Večji skok sladkorja v krvi, povzroči integralni toast, kot žlica medu. Novak Djokovovič, tudi med samim teniškim dvobojem pogosto uživa med in suho sadje (fruktoza). Ker sladkorji, ki so v medu,  ne povzročajo sladkornih šokov – nivo sladkorja v krvi ne zraste skokovito, vam tudi ne pade skokovito, tako ni nihanj v energiji, ampak je energija konstantna, kar je veliko bolj učinkovito!

Z osveščenostjo trenerjev, nutricionistov in samih športnikov počasi raste tudi zavest, da naravna prehrana, brez sintetičnih dodatkov in predelanih kemijskih substanc,  lahko bistveno pripomore k uspehu športnika, ter njegovemu zdravju na dolgi rok.

Mesto v prehrani vrhunskih športnikov, tako najde tudi med s cvetnim prahom in sam cvetni prah.

 

Ključne besede: cvetni prah, športniki, rekreativci, prehrana športnika

Foto: Čebelarstvo Šegš

Avtor: Čebelarstvo Šegš

 

Viri:  

 http://www.bee-hexagon.net/en/pollen.htm, Pollen book 2, str. 7

Djovovič N. Serviraj za pobedu (2. izdanje, Beograd: Laguna, Novosti, 2013), stran 96-97