VEGETARIJANSKA PREHRANA

Vegetarijanska prehrana – kdo so ti ljudje in zakaj tako jedo?

Prehranske navade človeka so proces, ki se ves čas spreminja, skozi stoletja, tisočletja. Od prvotne hrane jamskega človeka, do trendy kulinarike današnjega časa. Kam spada vegetarijanstvo? Kdo so ti ljudje in zakaj tako jedo?

Človekove navade so produkt časa in okolja v katerem živimo in ni nujno, da so po naši volji. Vprašati se moramo ali so navade, ki jih imamo res pristne? So te navade v soglasju z našim notranjim glasom in jazom? Je to res tisti pravi jaz? Žalostno dejstvo je, da smo se ljudje odtujili od samega sebe – naše navade, okuse in življenjski stil prepogosto določajo zunanji dejavniki in socialni krogi v katerih se gibljemo. Kdo pa v resnici smo?

 

V čisti harmoniji :)
V popolni harmoniji, pristno in preprosto

Odgovor na vprašanje kdo v resnici smo, ni enoznačen. Vsak ga mora poiskati sam in pot do tega, da najdemo samega sebe ni kratka. Kako začeti? Začnimo s preprostimi vprašanji, kot so:

  • Ali me moje navade osrečujejo?
  • Sem večino časa pozitivno naravnan in zadovoljen sam s seboj?
  • Ali sem zadovoljen s svojo postavo, sem predebel, sem presuh?
  • Ali se prepogosto prenajedam?
  • Pojem preveč sladkarij, popijem preveč kave ali alkohola?
  • Ali pogosto jem ob TVju, računalniku?
  • Sem lahko dlje časa 100% skoncentriran in osredotočen na eno nalogo?
  • Ali imam odličen imunski sistem in nisem ob vsaki spremembi vremena (pomlad, jesen, zima) prehlajen ali bolan?
  • Jem dovolj svežega sadja, zelenjave in drugih sadov iz vrta, njive, čebeljega panja?

Vprašanj je mnogo, tako tudi odgovorov. Prehrana človeka je v sozvočju z njegovim življenjskim stilom, v sozvočju s socialnimi krogi v katerih se giblje, pogojena z družinsko – kulturnimi dejavniki.

Lahko bi rekli, da je prehrana človeka in način kako se prehranjuje, zrcalo človeka. Ne drži samo rek, povej mi s kom se družiš in povem ti kdo si, ampak drži tudi rek povej kaj ješ in povem ti kdo si! In kdo ste vi?

To ne pomeni, da nekdo ki uživa to in to, na tak in tak način je vreden več, kot nekdo drug. Ne gre za lestvico, predalčkanje, tekmovanje, gre za življenjsko prepričanje in navade ki smo si jih privzgojili sami ali so nam jih privzgojili drugi. Vprašajmo se, kaj v resnici želimo mi sami? Ali smo zdravi? Ali smo zadovoljni s svojo postavo? Imamo dovolj energije? Najdimo pot do samega sebe in posledično pot do hrane ki je v harmoniji z našim – sebi lastnim življenjskim stilom. Sebi lastnim? Kaj? Ja, sebi lastnim, torej s stilom ki ni pogojen s strani naših staršev, prijateljev, družbe, kulture, partnerja in okolja v katerem živimo! Razvijmo stil ki je v harmoniji z našim notranjim jazom. Nemogoče? Ne popolnoma! Težko? O, da! Živeti po pričakovanju drugih je mnogo lažje, kot živeti po svoji volji. Biti družbeni upornik? Ne! Poslušati samega sebe? Ja, predvsem pa razviti občutek za samega sebe. Se občasno umakniti iz ustaljenih krogov, ustaljenih navad, poskusiti nekaj novega, drugačnega in postopoma definirati tisto pravo stvar, sebi lastno. Zakaj ne bi 14 dni živeli drugače in počeli stvari drugače? Morda boste odkrili, da drugačna akcija, sproži drugačno reakcijo in vam bodo rezultati všeč, morda boste stopili korak naprej do iskanja samega sebe. Kdor ne poskusi ne ve, in je prikrajšan za morda eno najlepših izkušenj.

In kdo so vegetarijanci? Ljudje različnih kultur, starosti, družbenih krogov, verskih ter takih in drugačnih nazorov. So na pravi poti? Nekateri so, nekateri niso. So pa definitivno ljudje, ki so poskusili nekaj delati drugače, vsaj v Evropi kjer vegetarijanstvo ni dejavnik kulturno dednega tkiva kot je to npr. v Indiji.

Ne glede na to, kdo ste, od kod prihajate, kaj jeste, je hrana ki jo ustvari mati narava na njivi, na vrtu, na pristen, ekološki, ne-skomercializiran način energetsko najbogatejša in neprimerljiva s hrano, ki je industrijsko predelana, hitro vzgojena za prodajo in v svoji biti napolnjena z energijo zaslužkarstva in želje po več in po še. Hrana s čistim energetskim nabojem, kot jo je ustvarila mati narava, je največ kar lahko dobimo na svoj krožnik. Iščite pristno, postanite pristni!

 

Foto: Čebelarstvo Šegš

Tekst: Čebelarstvo Šegš